tussen de soep en de feiten
  • Home
  • Programma
  • Contact
  • Archief

Programma

tussen de soep en de feiten 2022

 EXPO - a white t does it - Señor color

Doorlopend van 22 t.e.m. 24 maart - Foyer Bib Leuven

Een wit T-shirt met een tekst erop.
Een draagbaar canvas om uitdrukking te geven aan een gevoel, een voorkeur, een herinnering, een....
Meer dan een fashion statement..
Een forum..
Een uitnodiging..
Wees behoedzaam..

Of net niet.

Señor Color's werk gaat over de mechanismen van communicatie. Over het zoeken naar de beste vorm om een idee weer te geven. Over de dynamiek tussen idee, vorm en plaats. Over wie was eerst. Over hemzelf proberen te verrassen. Over het zoeken naar een soort onverwachte esthetiek. Over het gebruiken van niet altijd voor de hand liggende dragers en materialen. Over taal. Over linken leggen. Over associaties maken. Over kijken. Over verzamelen. Over net genoeg. Over net te veel.

Hij verveelt zich niet.

MIDDAGLEZING - Ik zeg wat ik wil(?)! - Tinneke Beeckman

Dinsdag 22 maart van 12:15u tot 13:00u - auditorium bib Leuven

Nooit eerder konden we zo makkelijk feiten en meningen poneren, maar tegelijk komen er heel wat uitspraken in opspraak. De samenleving lijkt enorm verdeeld. Hoe kan je nog communiceren? Wat kan je zeggen zonder te kwetsen? Hoe kan je je vrijheid bewaken? Filosofe en columniste Tinneke Beeckman zoekt antwoorden op die vragen en geeft enkele suggesties voor het gesprek.

Filosofe Tinneke Beeckman (1976) is columniste voor De Standaard.  In 2020  verscheen haar jongste boek 'Machiavelli’s­ lef. Levensfilosofie voor de vrije mens'. Beeckman ontdekte in Niccolò Machiavelli geen cynische machtsdenker, maar een inspirerende liefhebber van de vrijheid, wiens politieke inzichten erg actueel blijven. Eerder publiceerde ze ‘Door Spinoza’s lens’ (2012) en ‘Macht en onmacht. Een verkenning van de hedendaagse aanslag op de Verlichting’ (2015). Ze werkte ook mee aan The School of Life over de kunst van het gesprek.

Na de lezing kunnen jullie in de foyer genieten van een kom seizoenssoep . Met dank aan Den Travak.

De (kritische) stem van een cartoonist - Lectrr aan het woord

Dinsdag 22 maart van 19:30 tot 22:00u - Auditorium Bib Leuven

Steven, alias Lectrr, vertelt over de wondere wereld der cartoons, hoe inspiratie werkt en waar ideeën vandaan komen. Over de actuele staat van vrije meningsuiting, over censuur, over Charlie Hebdo en over zijn eigen ervaringen met doodsbedreigingen en haatmail. Over de impact van humor in een wereld waarin iedereen een mening heeft en lange tenen een potentieel mijnenveld vormen. Op zijn eigen, grappige manier neemt Steven je mee achter de schermen van een cartoon.
Steven is huiscartoonist bij De Standaard, publiceert wereldwijd in tientallen tijdschriften en kranten en werkte zelfs voor The New York Times Cartoon Syndicate. Zijn cartoons gaan geregeld viraal en zorgen bij momenten voor de nodige controverse en zelfs diplomatieke rellen.

Als lid van Cartooning for Peace en regionaal gezicht van Cartoonists Rights’ Network International werkt hij aan bewustwording rond de fragiele rechten van cartoonisten en opiniemakers overal ter wereld, en neemt hij actief deel aan acties om cartoonisten in nood te ondersteunen. 

Workshops - Discu-dating

Woensdag 23 maart van 14:00u tot 16:00u - Foyer Auditorium Bib Leuven

Veel mensen ervaren vandaag problemen in gesprekken en discussies. Gepolariseerde gevoelige onderwerpen, extremere standpunten, hoogoplopende discussies, onverzettelijke argumentatie, waarheidsdenken, wetenschappelijke twijfel tot zelfs complotdenken … Wie herkent het niet? Discussies monden uit in een stellingenoorlog, een scheldpartij tot zelfs een sociale breuk. Families, klasgroepen, vrienden, collega’s … raken opgedeeld, soms voor heel lange tijd.

In Discu-dating maken we je alert voor de kiem van de ontsporing. We brengen je in verschillende gesprekssettings met bekenden en onbekenden. Face to face, maar ook via sociale media. Je ervaart aan den lijve hoe en wanneer een verschil in mening emoties losmaakt. Hoe stijl en woordgebruik irritatie kan veroorzaken.
Uiteindelijk leer je hoe je makkelijk overeind blijft en toch respectvol van mening kan verschillen.

Doelpubliek: Mensen die via hun rol of functie met hun mening al eens in gepolariseerde discussies terecht komen, zowel off- als online. Leerkrachten, groepsbegeleiders, trainers, verantwoordelijken zijn welkom, evenals individuen die benieuwd zijn naar verhelderende zelfinzichten.

Discu-dating is een verzamelnaam van diverse ‘gesprekssettings’ in testfase. Ze ontstonden op de ‘tekentafels’ van Avansa Oost-Brabant.
Ze worden professioneel begeleid en voortdurende bijgestuurd op basis van steeds meer ervaringen.

We werken met maximaal 16 deelnemers, inschrijven is verplicht. 
​Meer info en inschrijven.

​

Het rijk der vrijheid - 30CC/Wagehuys

Woensdag 23 maart van 20:00u tot 22:00u - 30CC/Wagehuys

Met Het Rijk der Vrijheid sluiten de curatoren van de Leuvense buurtcentra hun seizoen af. Dit seizoen staat het thema ‘vrijheid’ centraal. Een onderwerp dat hen nauw aan het hart ligt en hen aanzet tot reflectie: hoe verhoudt “mijn” vrijheid zich ten opzichte van de vrijheid van de ander, en ten opzichte van het gemeenschappelijke goed? Kan je totaal vrij zijn en is dat wel wenselijk? Kan ik vrij zijn en tegelijk afhankelijk zijn?

De curatoren werkten zelf intens mee aan de inhoud en samenstelling van deze slotavond. Zo schreven ze bijvoorbeeld zelf teksten en maakten ze een kortfilm met interviews van enkele Leuvenaars. Daaruit is een mooi programma met boeiende gasten ontstaan. Het wordt een bijzondere avond met levendige gesprekken en prachtige muziek waarbij ook het publiek een actieve rol zal krijgen. Zo maken we er samen een inspirerende avond van!

Onze gasten:

  • Sarah Bekambo, Voor?uit Gent, slam poet en voormalig lid van De Curatoren
  • Marie-Josée Van Hoef, Doke Dilen, twee van de curatoren bij de Leuvense buurtcentra
  • Lieve Matthijs en Jan Machielsen, Pelouche
  • Tinneke Beeckman, filosoof, columnist en schrijver
  • Damla Bülut, cellist

moderator: Wim Oris (Cie Tartaren)

Programmatie 30CC in samenwerking met de Leuvense Buurtcentra, ’t Lampeke, De Ruimtevaart, Cie. Tartaren en Literatuur Vlaanderen

Meer info en tickets. 

Boekvoorstelling - Wie Wat Woke? - Walter Weyns

Donderdag 24 maart van 12:00u tot 13:00u - Auditorium Bib Leuven

‘Woke’ betekent zoveel als een verscherpt gevoel voor onrechtvaardigheid. Na Black Lives Matter, #Metoo, de klimaatzaak, het zwartepietendebat, de dekolonisatie van de witte westerse mentaliteit en de kritiek op heteronormativiteit vanuit de lgbtqia+- gemeenschap kun je er niet naast kijken. Films, boeken, auteurs, artiesten en zangers worden gecanceld of voorzien van een waarschuwing. Literaire canons gaan op de schop, de geschiedenis wordt herschreven en de taal gezuiverd. Universiteiten, gezaghebbende media en bedrijven zijn als de dood voor een misstap.
Wie Wat Woke? Geeft duiding en analyse bij hoe we vandaag naar (on)rechtvaardigheid kijken. Waar komt de woke cultuur eigenlijk vandaan? Wat is de waarde van deze beweging? Zuivert zij de geesten of gooit ze al cancelend en klagend het kind met het badwater weg?

De meningen over woke lopen sterk uiteen. Niet verwonderlijk, want de woke beweging zit vol paradoxen. Zij bekritiseert hokjesdenken, maar loopt achter vlaggen. Zij relativeert de waarheid, maar slaat een dogmatische toon aan. Zij voert complexe termen in, maar uit zich het liefst in simpele slogans en hashtags. Ze houdt van diversiteit, maar verkettert afwijkende meningen.

Gianni Canu, educatief medewerker bij het Internationaal Comité vzw, gaat samen met het publiek in gesprek met Walter Weyns over Wie wat woke? en poogt klaarheid te scheppen in een maatschappelijk verhit debat.

Walter Weyns doceert sociologie en cultuurkritiek aan de Universiteit Antwerpen. Hij is zeer vertrouwd met de kritische en postmoderne stromingen binnen de sociale wetenschappen. Hij publiceerde onder andere Marx begrijpen (2018), Van mensen en dingen (2017), Klassieke sociologen en hun erfenis (2013), Het geval Canetti (2008), Het tijdperk van de maatschappij (2004) en De sociologie van Jürgen Habermas(1990).

Na de lezing kunnen jullie in de foyer genieten van een kom seizoenssoep . Met dank aan Den Travak.

Documentaire - Future Shocked

Donderdag 24 maart van 18:00u tot 21:00u - 30CC/Wagehuys

De snelheid waaraan de maatschappij en de morele regels evolueren de laatste jaren, is opmerkelijk. Rond thema’s als gender, klimaat en ras woeden heftige maatschappelijke debatten. Activisten hollen voorop, anderen drukken als reactie verontwaardigd op de rem. Flink gestimuleerd door de sociale media, neemt de polarisatie ongekende vormen aan. Wat is er hier aan de hand? En hoe krijgen we in deze gespannen situatie dan toch snel die noodzakelijke vooruitgang gerealiseerd?

Future Shocked is een persoonlijke queeste van de regisseur. Hij gaat op zoek naar antwoorden op vragen waar velen van Generation X, gesandwicht tussen de ‘wokers’ en de ‘boomers’, vandaag mee worstelen. Aan de hand van interviews met moraalfilosofen Patrick Loobuyck, Tinneke Beeckman en Katleen Gabriëls, socioloog Walter Weyns en psychologen Herman Konings en Tom de Bruyne, en geïllustreerd met een massa beeldfragmenten, geeft de film inzicht in hoe maatschappelijke verandering wérkt, waarom ons morele landschap vandaag zo sterk wijzigt en hoe we polarisatie kunnen tegengaan.

Johan Van Schaeren
, °1972, Antwerpen. In 1994 afgestudeerd als licentiaat in de Communicatiewetenschappen. Gevestigd in Leuven.  Sinds 2001 fulltime professioneel actief bij Fonk vzw. De activiteiten van deze filmvereniging, in 1995 nog opgestart als nevenproject, breidden immers snel uit. Tot op de dag van vandaag algemeen coördinator van deze organisatie, die gekend is van projecten als Internationaal Documentaire Filmfestival DOCVILLE, Cinema ZED Leuven & Hasselt, Internationaal Kortfilmfestival Leuven, Zomerfilms en Dalton Distribution.

Sinds 2014 is Johan actief als documentaire filmmaker. In eerste instantie met historische films rond aspecten van de geschiedenis van de Stad Leuven.  Een aantal films kende een brede verspreiding: ‘De Leuvense Scene‘ was te zien op CANVAS, ‘Leuven ’68‘ werd nationaal verdeeld door Knack en ‘De Slag om Leuven‘ werd de best bezochte Belgische documentaire in de Belgische bioscopen van 2019. Naast dit traject startte er in 2018 een tweede, bestaande uit persoonlijke filmprojecten, die verder los staan van hoger vermelde lokale historische films.
‘Future Shocked‘ was de eerste uit de reeks. De kenmerkende stijl van de regisseur blijft ook hier aanwezig
:  filmerfgoed en historisch beeldmateriaal spelen een prominente rol, er is grote aandacht voor muziek, de sterke narratieve lijn, de grote hoeveelheid aan informatie van deze sterk “content driven” documentaire films,... Inhoudelijk keren thema’s als muziek, geschiedenis, conflict, politiek en maatschappelijk debat geregeld terug.

Meer info en Tickets.

DINSDAG 18 MEI 2021
ONLINE LEZING "ADEM JE STRESS WEG"
DOOR KATRIEN GEERAERTS

Wat je ook eet, hoeveel je ook traint, hoe mager, jong of sterk je ook bent, het maakt allemaal niet uit als je niet goed ademt.
Het is niet alleen belangrijk dat we ademen, maar ook hoe we ademen. Als we gespannen zijn, gaan we snel en oppervlakkig ademen. Meer met de borst en diepe ademteugen dan spaarzaam met de neus en de buik. Daardoor gaat de fysiologie van ons bloed veranderen en krijgen we allerlei klachten, die niet altijd éénduidig te linken zijn met het overademen.

In deze lezing gaat Katrien Geeraerts dieper in op deze chronische vorm van hyperventileren en legt ze je een ademhalingstechniek uit (hartcoherentie) als oplossing om dat ‘onzichtbare spook’ onder controle te krijgen. Katrien is master in de biomedische wetenschap en heeft haar eigen gespecialiseerde praktijk. Ze is ook auteur van "Blijven ademen" en"Werkboek hyperventilatie, angst en paniek".

Met de info uit de lezing kan je zelf aan de slag met een eenvoudige ademhalingsoefening om je veerkracht te vergroten en je balans te herwinnen.

Bekijk de lezing  op Facebook of Youtube.

Dinsdag 20 april 2021
ONLINE LEZING
Door J
ulia Rijssenbeek

We zien de mens als autonome heerser boven de natuur. Tezelfdertijd doen microscopisch kleine coronadeeltjes onze samenleving wankelen. Zijn wij wel degelijk ‘de baas’? Kunnen we vasthouden aan technologie als onze redding? En zijn dergelijke visies houdbaar, of moeten we de relatie tussen mens en natuur grondig gaan herdenken? Filosofe Julia Rijssenbeek onderzoekt de biotechnologie en nodigt ons uit mee te denken op micro-organisch niveau. Van daaruit kunnen we misschien wel eens een nieuw licht schijnen op de mens in diens verhouding tot de natuur.

Bekijk de lezing vanaf di 20 april om 12:15 op Facebook of Youtube.

Dinsdag 16 MaART 2021
ONLINE LEZING
Door Eveline Vandevelde


Het optreden van de politie, al dan niet met buitensporig geweld, ontsnapt niet meer aan het oog van de media. Een recente Pano-reportage zorgde echter voor relatief weinig deining. Wanneer na de dood op George Floyd de Black Lives Matter beweging wereldwijd uit zijn voegen barste, vroeg men zich luidop af of de vergelijking tussen de VS en België intellectueel eerlijk kon gemaakt worden. Maar wat weten we eigenlijk over etnische profilering in België?
Eveline Vandevelde werkt als coördinator voor de ‘Niet normaal?!- campagne’ binnen het platform ‘Stop etnisch profileren’.
Etnisch profileren gebeurt wanneer de politie je stopt om hoe je eruitziet, en niet om wat je hebt gedaan. Negatieve stereotypen of veronderstellingen over je etniciteit, huidskleur, nationaliteit of religie zijn dan de aanleiding om je te controleren, te fouilleren of aan te houden, in plaats van een objectieve en redelijke rechtvaardiging. Etnisch profileren helpt niets of niemand vooruit en is een vorm van discriminatie. Maar toch gebeurt het en de gevolgen zijn erg negatief. In de eerste plaats voor de mensen die etnisch geprofileerd worden, maar ook voor de goede werking van de politie.
De campagne ‘Niet Normaal?! – Stop Etnisch Profileren’ verenigt zeven Belgische mensenrechten-, jeugdwerk- en anti-discriminatieorganisaties en activist Yassine Boubout tegen etnisch profileren door de Belgische politie.

Bekijk de lezing vanaf di 16 maart om 12:15 op Facebook of Youtube.

DINSDAG 23 FEBRUARI 2021
ONLINE LEZING
​DOOR bART mADDENS

Er is heel wat te doen rond politica ­Sihame El Kaouakibi. Naar aanleiding van de kwestie geeft prof. dr. Bart Maddens toelichting bij de partijfinanciering in België en doet hij een aantal voorstellen om die te hervormen.
Bart Maddens publiceerde samen met Jef Smulders en Wouter Wolfs een boek waarin de financiële situatie van Belgische en Europese politieke partijen beschreven wordt. De Belgische politieke partijen worden in grote mate gefinancierd door de overheid. Tegelijkertijd worden de verkiezingsuitgaven drastisch beperkt. Dit systeem werkt in aantal opzichten de particratie in de hand.

Bart Maddens is hoogleraar en politicoloog aan de faculteit Sociale wetenschappen van de KU Leuven. Hij doctoreerde aan dezelfde universiteit en maakt er deel uit van het KU Leuven Instituut voor de Overheid. Hij doceert er onder meer het opleidingsonderdeel Politieke partijen.

Bekijk de lezing hier

Dinsdag 19 januari 2021
Online Lezing
​Door prof. Rob Devos

De erfenis van Donald Trump. De uitdaging voor Joe Biden. - Op 20 januari neemt Joe Biden de fakkel over van Donald Trump. Trump laat een verdeeld land achter en aarzelt niet om olie op het vuur te gooien. Hij veranderde het ambt van Amerikaans president en staat voor een nieuwe politieke stijl. We hebben er zelfs nieuwe woorden voor: fake news, alternatieve feiten. Post-truth politics was het woord van het jaar in 2016.
Kijkend als filosoof naar de actualiteit, stelt prof. Rob Devos de vraag naar de structuur van het trumpisme. Wat laat Trump na? Welke is de uitdaging voor de democratie? En hoe kan Joe Biden het Amerikaanse presidentschap een nieuw gelaat geven?
 
Prof. Rob Devos is emeritus van de KU Leuven. Hij doceerde ethiek, politieke filosofie en cultuurfilosofie aan het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte. Zijn laatste boek is "Waarheid spreken in politiek, onderwijs en vriendschap. Michel Foucault over parresia" (Uitgeverij Garant).

Bekijk de lezing hier

DINSDAG 15 december 2020
ONLINE LEZING
DOOR MARLEEN FINOULST

Coronavaccinatie - We zijn bijna een jaar in de greep van het coronavirus. Maandenlang hebben we uitgekeken naar coronavaccins. Na de hoera-berichten over de werkzaamheid van diverse beloftevolle vaccins, duiken plots angst en twijfels op. Ging het niet te snel? Waar beginnen we aan? Komt er nu een einde aan de ellende of niet? Marleen Finoulst, coördinator van de website Gezondheid-en-Wetenschap, Belgisch Centrum voor Evidence-Based Medicine, geeft duiding.
Bekijk de lezing hier

Dinsdag 17 november 2020
Online lezing
door Tom HANNES

Tom Hannes (Antwerpen, 1970) is boeddhistisch meditatieleraar, therapeut en filosofisch onderzoeker aan de Universiteit van Eindhoven. Hij stond in het verleden ook graag op een podium in de gedaante van o.a. David Bowie en Lou Reed. Hij was lange tijd zenmonnik en vandaag woont hij met zijn gezin in Antwerpen. Hij is de auteur van o.a. Zen of het konijn in ons brein en De vijf gezichten van angst.
Vorig jaar leverde hij het vuistdikke Leven in het Nu, waarin hij op zoek gaat naar de wortels van onze zingeving. Tijdens de eerste lockdown bracht hij Wat kan ik leren van de Boeddha? uit en net voor de tweede lockdown publiceerde hij Als een Boeddha, als een uilskuiken. Metaforen voor zenmeditatie (uitgeverij Polis), een selectie van teksten die hij gebruikte in de online zen-sessies die hij sinds de coronaperiode elke weekdag begeleidt.

Dat we momenteel in turbulente tijden leven, moeten we u niet langer vertellen. Dat de pandemie ons ook confronteert met de fragiliteit van ons bestaan is ook een waarheid als een koe. We plooien meer terug op onszelf, op onze eigen omgeving en komen in contact met onze eigen innerlijke wereld. Dat we bij dat alles proberen wat meer in het nu leven of willen leven, klinkt goed, maar is niet zo simpel. We komen immers ook af en toe wat 'draken' tegen. Maar Tom Hannes laat ons zien dat er ook heel mooie manieren zijn om deze vreemde tijd te overbruggen.
Tom Hannes laat ons zien dat dit een manier kan zijn om deze turbulente periode te overbruggen.  
Bekijk de lezing hier


Programma TS&F 2022
Doorlopend
EXPO 'A white T does it'
door Señor Color


22 maart 2022
12:00u-13:00u
'Ik zeg wat ik wil(?)!'
met Tinneke Beeckman
19:30u-22:00u
'De (kritische) stem van een cartoonist'
Lectrr aan het woord


23 maart 2022
14:00u-16:00u
'Discu-Dating'
workshops
20:00u-22:00u
'Het Rijk der Vrijheid'
gesprek/muziek


24 maart 2022
12:00u-13:00u
'Wie Wat Woke?'
boekvoorstelling met Walter Weyns
18:00u-21:00u

'Future Shocked'
docu/bespreking

Powered by Create your own unique website with customizable templates.
  • Home
  • Programma
  • Contact
  • Archief